Edith Bakker studeerde klassiek saxofoon bij Jan Schoemaker aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en behaalde haar diploma in 1995. Zij volgde masterclasses bij o.a. Arno Bornkamp, Claude Delangle en John Kelly.
In 2008 vervolgde ze haar studie bij Christer Johnsson, docent saxofoon aan de Kungliga Musikhögskola in Stockholm.

Als uitvoerend musicus is Edith werkzaam in het Zweedse saxofoonkwartet Rollin'Phones waarmee zij optreedt in Europa. Dit kwartet is sinds 1986 een belangrijk onderdeel van het Zweedse muziekleven. Het repertoire strekt zich uit van klassieke standaardwerken en transcripties tot werken van hedendaagse componisten en jazz en folkmuziek. Er is een groot aantal werken speciaal voor het kwartet geschreven. Daarnaast treedt Edith regelmatig op als soliste met pianobegeleiding en met koren en orkesten.

Edith heeft als muziekdocente jarenlange ervaring. In Friesland is zij verbonden aan Kunstencentrum Atrium in Sneek en heeft zij haar eigen lespraktijk onder de naam STER muziek & onderwijs. Hier geeft ze saxofoonles en klassikale muzieklessen binnen het basisonderwijs.
Met saxofoonkwartet Rollin'Phones geeft zij in binnen- en buitenland workshops aan muziekscholen en masterclasses op conservatoria.